HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Glutensiz Gıda Nedir?

28-11-2022 17:35
Glutensiz Gıda Nedir?

Glutensiz Gıda Nedir?

 

Gluten,tahıllarda bulunan ve tahılların kabarmasını sağlayan elastiki yapıda bir proteindir. Su ile birleştiğinde bu elastiki yapı ortaya çıkar. Ekmeklerin yumuşak ve kolay çiğnenebilir olmasını sağlayan enzim de glütendir. Hatta son zamanlarda televizyonda ekmek yıkanarak ortaya çıkan glüten deneylerini de görmüşsünüzdür. Gluten, tahılların yapısında bulunan doğal bir maddedir. Glutenin faydaları ve zararları elbette vardır. O yüzden herhangi bir hastalığınız yoksa glütensiz diyetler çok önerilmemektedir. Çünkü glutensiz beslenenlerde ciddi sorunlar da baş gösterebilmektedir. Özellikle de vitamin eksiklikleri açısından.

Özellikle ekmeği incelediğimizde içindeki kabarcıklarda gluteni görebiliriz. Gluten aynı zamanda mayalanmaya da yardımcıdır.

Eskiden sadece çölyak hastaları tarafından tercih edilen glütensiz gıdalar artık glutenin yan etki yaptığını düşünen ya da gluten hassasiyeti olduğu kanıtlanmış kişilerce de tercih edilmektedir.

Prof. Dr. Haluk Sargın’a göre çölyak hastalığı, ince bağırsak hastalığı olarak ifade edilebilir ve duyarlı kişilerde gluten maruziyeti sonucu ortaya çıkar. Kronik (uzun süreli) seyirli bu rahatsızlıkta önemli tedavi yaklaşımı ise besinlerle gluten alımının engellenmesidir.

Glutensiz Gıdalar Nelerdir? Hangi Besinlerde Gluten Yoktur?

Türk Gıda Kodeksinin yayınladığı listeye göre;

 

Kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, barbunya, süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, yumurta, tavuk, kırmızı et, hindi eti, balık ve diğer deniz ürünleri, patates, mısır, pirinç, karabuğday, kinoa, keten tohumu, taze meyve ve sebzeler, mısır, soya, pirinç, patates ve fasulyeden yapılmış unlar, mısır nişastası ve patates nişastası yağlar, şeker.

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?Kimler Glütensiz Beslenmeli?

·Çölyak hastalığının tedavisindeki en önemli yöntemdir.

·Gluten alerjisi olan insanlarda faydalıdır. Özellikle de Amerika’da bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuklardaki alerjilerin çoğu glutenli gıdalara karşıdır.

·Anjio-ödem, şok adı verilen glütene ani duyarlılık hastalığının tedavisinde glütensiz beslenme önerilir.

·Glutenin insanlardaki çoğu hastalığın kaynağı olduğu görüşü uzmanlar tarafından uzun yıllardır araştırılmaktadır. Bu araştırmaların sonucu olarak glutensiz beslenenlerde sindirim bozukluklarına, baş ağrısına, ciltte döküntülere, kronik yorgunluğa ve depresyona daha az rastlandığı görülmüştür.

·Glutensiz ürünlerin zayıflamaya ispatlanan bir etkisi yoktur. Bu yüzden zayıflamak için glutensiz gıdalar yerine sağlıklı ve kalorisi düşük yiyecekler tercih etmek daha doğru olacaktır. Bu anlamda Sade Organik’in diyete uygun, sağlıklı ürünlerine bir göz atabilirsiniz

 

 

 

 

 

GlutenHassasiyetininBelirtileri Nelerdir?

 

Karın ağrısı, ishal, bulantı, gaz, şişkinlik, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, depresyon, cilt sorunları gibi belirtiler belki de glütene hassas olduğunuz içindir. Bunu anlamanın yolu ise glutenli gıdaları bir müddet hayatınızdan çıkartmak olacaktır. Çünkü bu anlamda tam teşekküllü bir test yok ne yazık ki.

 

 

 

 

 

Glutensizdiye yazan her ürüne güvenmemeniz gerekir. Özellikle işlenmiş gıdalardan oluşan gluten free yazan yiyecekler sizde ani şeker yükselmelerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden sağlığını düşünen her bireyin glutensiz gıdaları nerede bulabilirim? sorusunun doğru cevabını bulması gerekir. Biz Sade Organik olarak en sağlıklı yöntemlerle üretilen organik glutensiz gıdalar ile sağlıklı glutensiz gıda nerede bulunur? sorunuzun cevabını vermekteyiz.

Sitemizde yapacağınız 5 dakikalık ziyarette siz de bunun farkına varacaksınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.