HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dut Özü

04-01-2023 11:07
Dut Özü

Dut Özü Nedir? Dut Özü Nerelerde Kullanılır? Dut Özünün Faydaları Nelerdir?

 

Dut özü, dut meyvesinden elde edilen, yoğun bir yapısı olan meyve özüne verilen addır. Dut meyvesi, beyaz dut ve karadut olmak üzere çeşitlere ayrılır. Beyaz dutun ezilip püre haline getirilmesi, kaynatılıp süzülmesiyle elde edilen dut özü, tıpkı karadut özü gibi pek çok şekilde kullanılabilecek sağlıklı bir besindir.

Dut, pek çok hastalığın tedavisi için alternatif olarak tavsiye edilen bir meyvedir. Bahar aylarında ve yazın çıkan dut, becerikli eller sayesinde tüm sene faydalarından yararlanabileceğimiz bir meyveye dönüşmektedir. Anadolu’da kadınlar, nesillerdir dutun pekmezini yapmışlar, kurutup çerezlik haline getirmişler, pestil yaparak kış geceleri için atıştırmalık elde etmişler ve dut özü ile dutun şifasını kışa saklamışlardır. İşte bu gelenekten yola çıkılarak günümüzde daha modern şartlarda elde edilen dut özü, sağlık deposu olarak her evde bulunması gereken bir gıda maddesidir.

Dut Özünün Faydaları Nelerdir?

· Vücut direncini artırır. Bağışıklığı güçlendirir.

· Mide ve bağırsak sorunları yaşayanların şikayetlerinin azalmasını sağlar. Özellikle gastrit sorunun çözümünde etkilidir.

· Besin zehirlenmelerinden sonra dut özü içmek zehirlenmenin olumsuz etkilerini ortadan kaldıracaktır.

· Kalp sağlığı için dut özü çok yararlıdır. Özellikle kronik kalp hastaları düzenli dut özü içtiklerinde kalp krizi riski azalacaktır.

· Antioksidandır. Vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.

· Dut, romatizma için tavsiye edilen bir besindir. Düzenli kullanımlarda romatizmal ağrılarda azalma görülür.

 

Dut Özü Nerelerde Kullanılır?

Dut özü, günlük bir tatlı kaşığı olarak oral yolla kullanılabileceği gibi tatlılara, pasta ve kurabiyelere tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Dilerseniz yoğurt ve süt ile de tüketebilir. Çay ve kahveyi dut özü ile tatlandırabilirsiniz. Dut özü ile sağlıklı içecekler yapabilir, yulaf lapalarını lezzetlendirebilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.